Alimentatiefraude

Parent Category: artikelen

 

Alimentatie waar je geen recht op hebt

Als na een scheiding je ex-partner niet genoeg verdient voor zichzelf te zorgen, moet je in de vorm van alimentatie financieel bijspringen. Vaak voor honderen euro's per maand. Dit eindigt als de ontvanger van de alimentatie trouwt, een geregistreerd partnerschap of gaat samenwonen. Maar soms krijgt een gescheiden man of vrouw een nieuwe vlam, woont daar min of meer mee samen, maar maakt dit niet officieel. Op die manier kan hij of zij de maandelijkse toelage van honderden euro's blijven ontvangen, ook al is hier geen recht op.

 

 

Alimentatie-betaler moet bedrog aantonen

Als de ontvanger van alimentatie aangeeft dat hij of zij samenwoont, eindigt meteen de alimentatie plicht. Als de ontvanger dit echter niet wil toegeven dient de betaler van de alimentatie het samenwonen van de ex partner aan te tonen. En dat is een lastige zaak. 

 

Zwart werken als alimentatiefraude

Een andere vorm van alimentatiefraude is een hoger inkomen dan wordt verondersteld. Als een werkloze ex een baan krijgt, en daarmee een hoger inkomen, is dat vrij makkelijk aan te tonen. Bij zwart werk is dat anders. Een ontvanger kan opgeven dat hij of zij een extreem laag inkomen heeft (waardoor er recht is op een hoge alimentatie) en ondertussen maandelijks voor honderden of duizenden euro's zwart bijklussen. En aangezien dit in het geniep gebeurt is dit bijzonder moeilijk aan te tonen. 

 

Detectivebureau

Detectivebureaus (echt, ze bestaan niet alleen in films) zijn in deze "groeimarkt" gedoken. Met heuse observatieteams volgen ze de verdachte ex-partner en brengen verslag uit. Ze verzamelen bewijslast om aan te geven dat de ex niet aangegeven werkzaamheden verricht, in feite op een ander adres woont, of dat er een ander bij hem of haar inwoont. Tijden worden genoteerd en er worden foto's gemaakt.

Goedkoop zijn deze detectives - gezien het arbeidsintensieve werk - niet, maar desondanks kan zo'n alimentatie onderzoek zich snel terugverdienen. Een duidelijke prijsopgave vooraf moet vanzelfsprekend wel opvragen.

Kruimelpad

Thursday the 2nd. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©