Partneralimentatie - Periode

Parent Category: artikelen

Hoe lang dien je partneralimentatie te betalen of heb je het recht deze financiële ondersteuning te ontvangen?

 

Hoe lang kun je parneralimentatie ontvangen of moet je alimentatie betalen?

  • Maximaal 12 jaar indien er sprake is van een huwelijk waaruit kinderen zijn geboren of van een kinderloos huwelijk dat langer dan 5 jaar heeft geduurd.
  • Als een kinderloos huwelijk korter dan 5 jaar heeft geduurd, moet de alimentatie maximaal net zo lang worden betaald als het huwelijk heeft geduurd. De huwelijkstermijn eindigt (en alimentatieperiode start) pas als de scheiding in de registers van de burgerlijke stand wordt bijgeschreven.
  • Hoewel niet gebruikelijk kan de periode van 5 of 12 jaar via de rechter worden verlengd. Je zal dan wel met heel sterke argumenten moeten komen (c.q. in nood komen door het stoppen van de alimentatie). Dit verzoek op verlenging moet minimaal drie maanden voor het verstrijken van de normale periode worden ingediend bij de rechtbank.

 

De alimentatie kan eerder stoppen

  • De betaling van partneralimentatie kan eerder stoppen als er in het echtscheidingsconvenant een kortere periode is vastgelegd. De alimentatie-vragende partner kan bijvoorbeeld laten vastleggen dat hij of zij alleen de eerste drie jaar alimentatie wil ontvangen en daarna financieel onafhankelijk door het leven wil gaan. De vragende partner kan de afspraak later wel via de rechter ongedaan proberen te maken.
  • Als de ontvanger van de alimentatie trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen. Dat laatste kan moeilijk te bewijzen zijn, zie alimentatiefraude.
  • Een van de twee partners overlijdt

Kruimelpad

Thursday the 2nd. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©