Wat als de alimentatie niet betaald wordt?

Parent Category: artikelen

Alimentatie wordt vaak als drukmiddel gebruikt. Is er een conflict tussen twee ex-partners, dan is het niet betalen van de alimentatie een stap die heel snel wordt genomen, ook al heeft de alimentatie misschien helemaal niets met het conflict te maken. 

 

Alimentatie mag geen drukmiddel zijn

Alimentatie is geen middel om te straffen en te belonen, en zeker niet bedoelt als drukmiddel. Alimentatie moet altijd worden betaald, tenzij de rechter bepaalt dat dat niet meer nodig is.

Om er voor te zorgen dat de ontvangende partij makkelijk zijn recht (lees: alimentatie) kan halen heeft de overheid het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) het recht gegeven de alimentatie (zowel de partneralimentatie als kinderalimentatie) te innen.  

 

Hieraan kleven wel de volgende voorwaarden:

  • De partneralimentatie moet toegewezen zijn via een rechtelijk vonnis (dat is meestal het geval bij een standaard Scheidingsaanvraag)
  • De achterstand moet minimaal 10 euro bedragen
  • Er moet minimaal één periodieke alimentatiebetaling niet betaald zijn (meestal maand)
  • De achterstand mag niet ouder zijn dan zes maanden (dus laat het niet te lang aansloffen!)


Het LBIO probeert eerst op een vriendelijke manier het geld te innen. Wordt er dan geen alimentatie betaald, dan gaat het LBIO deze vorderen. De alimentatieplichtige (degene die moet betalen) draait dan op voor de gemaakte kosten door het LBIO.

Het LBIO is op internet te vinden op www.LBIO.nl

Kruimelpad

Friday the 3rd. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©