Ouderlijk gezag na een echtscheiding

Parent Category: artikelen

Ouders nemen samen belangrijke beslissingen met betrekking tot hun kinderen. Dat verandert normaal gesproken niet als je gaat scheiden.

 

Standaard: Ook na een scheiding hebben beide ouders het ouderlijk gezag
Tenzij de ouders samen anders beslissen of als de rechter één van de ouders uit het ouderlijk gezag zet behouden beide ouders na een echtscheiding beide het ouderlijk gezag over de kinderen. De ouders moeten belangrijke beslissingen met betrekking tot het kind (bijvoorbeeld de keuze van een school) samen nemen. Het belang van het kind dient altijd voorop te staan bij deze keuze.

 

Als de ouders door een onderlinge slechte verhouding niet in staat zijn te overleggen kan de rechter in het belang van het kind kan de rechter besluiten slechts één van de twee ouders het ouderlijk gezag toe te kennen. Dit kan na een verzoek van één van de ouders.

 

Procedure
Bij kinderen onder de 12 luistert de rechter hierbij naar de mening van het kind maar het is de rechter zelf die het besluit neemt. Minderjarige kinderen boven de 12 hebben meer invloed. Aan de kinderrechter kunnen zij hun wensen kenbaar maken. Indien er meerdere kinderen betrokken zijn gaat dat los van elkaar. In deze kinderverklaring geeft het kind aan waar hij of zij wil wonen en hoe ze de bezoekregeling ingevuld willen zien. Dit gesprek met de kinderrechter vind in besloten kring plaats, zonder de ouders of hun advocaat. Ook wordt er geen verslag van verstrekt aan de ouders. Eventuele door de kinderen geschreven brieven blijven ook geheim.

 

Ook bij minderjarige kinderen boven de 12 jaar is hun voorkeur niet bindend. De rechter kan altijd anders beslissen.

 

Als slechts één van de ouders het ouderlijk gezag heeft gekregen moet deze de andere ouder wel blijven informeren over belangrijke wijzigingen en gebeurtenissen met betrekking tot het kind.

Kruimelpad

Friday the 19th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©