Notaris bij echtscheiding

Parent Category: artikelen

De lange procedure van de echtscheiding eindigt meestal bij de notaris. Deze handelt de verdeling van alle eigendommen af. Is er een eigen huis en een hypotheek in het spel dan is de notaris altijd nodig aan het eind van de echtscheidingsprocedure. Hij kent dan bijvoorbeeld de ene partner het huis toe, en stelt de andere vrij van de hypotheek.

 

De notaris handelt pas na de rechtbank

Dit alles kan de notaris pas doen als de rechtbank de echtscheiding goedgekeurd heeft. De notaris zit dus helemaal aan het eind van het traject van de echtscheiding. Hij kan alleen de onroerende goederen verdelen op basis van het door de rechtbank goedgekeurde convenant. Aan de hand van dit convenant stelt de notaris de akte van verdeling op.

Advies van de notaris

De notaris wordt soms wel in een eerder stadium bij de echtscheiding ingeschakeld als het gaat om het uitzoeken van vermogensposities, waarden van bezittingen en het opsplitsen van een bedrijf. De notaris is voor deze werkzaamheden echter een dure optie. Een financieel adviseur,  een mediator en in mindere mate een advocaat zijn goedkopere lieden die dit voor je kunnen regelen.

 

Bovendien kan de notaris wel een verdeling opstellen maar hij kan niet naar de rechtbank om dit juridisch te laten bekrachtigen, dit kan alleen een advocaat doen (of een mediator die ook advocaat is). De notaris gaat door een wetswijziging waarschijnlijk binnenkort wel het recht krijgen om namens beide partijen de echtscheiding aan te vragen.

Kruimelpad

Friday the 19th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©