Gesubsidieerde rechtsbijstand

Parent Category: artikelen

Een advocaat, maar ook een mediator, berekenen een pittig uurtarief. Bedragen tegen de 200 euro per uur zijn niet ongebruikelijk. Scheiden is een kostbare zaak. Te kostbaar voor veel mensen. Omdat het toch geregeld moet worden is er gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid neemt dan een (groot) deel van de kosten van de echtscheiding op zich.  

 

Advocaat verplicht

Je bent namelijk verplicht om een advocaat te nemen als je wilt scheiden. Alle stukken die voor de echtscheidingsprocedure naar de rechtbank gaan, moeten via de advocaat (of mediator) ingediend worden. De overheid is in onze verzorgingsstaat daarom moreel verplicht degene die dat niet kunnen betalen te ondersteunen. 

 

Een toegevoegd advocaat

Als je niet in staat bent met je inkomen de kosten van de advocaat (geheel) te betalen, dan kun je eventueel een toegevoegd advocaat krijgen. Dit houdt in dat de overheid een deel van de kosten voor zijn rekening neemt. Je betaalt slechts een eigen bijdrage. Hoe hoog deze bijdrage is, hangt af van het inkomen en je vermogen. 

 

Aanvraag voor subsidie

De advocaat/mediator kan voor de echtscheidingsprocedure gestart wordt voor je berekenen of je in aanmerking komt voor deze subsidie. Dit gebeurt vaak gratis. De aanvraag voor de subsidie verloopt ook via de advocaat of mediator.

 

Zie ook: Wat kost een advocaat?

Kruimelpad

Friday the 3rd. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©