Advocaat bij een echtscheiding

Parent Category: artikelen

Heb je bij een echtscheiding een advocaat nodig? Het is meestal niet de meest ideale situatie om een advocaat in te schakelen. 

 

De scheiding

Ga je scheiden. Probeer dan eerst een mediator in te zetten. Dat is een advocaat die voor beide partijen werkt. Een onafhankelijk tussenpersoon die een scheidingsplan (convenant) uitwerkt waarin beide partijen zich kunnen vinden. Deze dient hij/zij bij de rechter in. Die zal het bijna altijd goedkeuren omdat het in overeenstemming is bereikt. Dit is een snellere, goedkopere en vooral ook minder onaangename manier van scheiden dan via twee partijen die elk met een eigen advocaat tegenover elkaar staan. 

 

Ieder een eigen advocaat

Kom je er samen niet uit. Dan zal je om de echtscheiding rond te maken naar de rechtbank moeten, en beide een eigen advocaat in de arm moeten nemen. Dit heet scheiden op tegenspraak. Je zal dan ook elk een eigen advocaat moeten betalen. Veel duurder, niet alleen beide het volle pond betalen in plaats van de kosten te delen, maar de strijd zal de procedure ook rekken. En jij en je toekomstige ex moeten maar blijven betalen!

Bij de keuze van een advocaat zullen de kosten dus een belangrijke rol spelen. Heel belangrijk daarbij is de keuze tussen een uurtarief (waarbij je van tevoren niet weet wat het uiteindelijk kost) en een vast bedrag voor het hele traject. Hier vind je de informatie over de deze kosten. 

 

Conflicten

 Je partner houdt zich niet aan de wettelijk vastgelegde afspraken in het convenant? Of er zijn sterke argumenten om de afspraken te herzien, bijvoorbeeld omdat je inkomen gekelderd is, maar je partner wil hier niet aan meewerken. Dan is het misschien nodig op via de rechter naleving of herziening af te dingen.

Ook hier heeft een mediator de voorkeur. Maar een wettelijke strijd is in deze gevallen meestal onoverkomelijk. En dan heb je een advocaat nodig die (alleen) jouw belangen behartigt.

Gesubsidieerde rechtshulp

Zijn de kosten voor de advocaat te hoog in verhouding tot je inkomen? Dan kan je in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtshulp. Je hoeft dan slechts een zeer geringe eigen bijdrage te betalen.

Kruimelpad

Thursday the 2nd. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©