Mediator bij echtscheiding

Parent Category: artikelen

Als je gaat scheiden kun je beide een aparte advocaat in de hand nemen, en die de strijd laten uitvechten. Soms is dat onoverkomelijk. Bijvoorbeeld omdat beide partijen recht tegenover elkaar staan en er geen compromis kan worden bereikt. Dan moet de rechter knopen doorhakken, en als je dan niet het risico wil nemen onnodig benadeeld te worden is het verstandig een advocaat in de hand te nemen om je belangen te behartigen.


Maar het heeft voor beide partijen een groot nadeel. Een juridische strijd tussen twee advocaten kan veel tijd in beslag nemen, en advocaten zijn dure jongens en meisjes. 

 

Een mediator is goedkoper dan een advocaat

Kies dus als het enigszins mogelijk is voor een mediator, een onafhankelijke tussenpersoon. Vaak is dit ook een advocaat (en dus duur), maar aangezien je hem of haar deelt betaal je slechts de helft van de kosten. Daarbij kan het heel wat sneller gaan als je een onafhankelijke adviseur hebt die jullie beide helpt, dan twee advocaten die beide het onderste uit de kan willen. Het kan je dus duizenden euro's schelen om te kiezen voor echtscheidingsbemiddeling van een mediator. 

 

Hoe werkt een mediator?

Een mediator is een onafhankelijke tussenpersoon die in principe op neutraal terrein (eigen kantoor) beide partijen ontvangt. De mediator geeft uitleg, advies en trekt nimmer partij. Als beide partijen elkaar ter plekke in de haren vliegen zwijgt de mediator en probeert alleen het gesprek weer op een positieve manier op gang te brengen. Geen van de partijen mag door de mediator bevoordeeld worden, hij of zij poogt slechts met beide partijen tot de voor beide best mogelijke oplossing te komen.

Tevens ziet de mediator er op toe dat er geen afspraken worden gemaakt die juridisch niet mogelijk zijn of niet mogen.

Met de mediator heb je gezamenlijk enkele gesprekken (nooit alleen!). Tussen de gesprekken door krijg je huiswerk mee. Bijvoorbeeld relevante informatie uitzoeken (hoe zit het met het pensioen, wat zijn je hypotheekmogelijkheden).

Je inkomen wordt bepaald, en je financiële behoeften. Zo wordt de alimentatie bepaald (tenzij je beide nadrukkelijk laat weten geen prijs op alimentatie te stellen). Ook wordt de boedelscheiding bepaald, de bezoekregeling van de kinderen,.. kortom alles wat voor een scheiding moet worden geregeld en vastgelegd wordt besproken.

Als er over alle punten een akkoord is bereikt tussen beide partijen wordt een convenant opgesteld waarin alles is vastgelegd. Deze wordt door de mediator naar de rechter gestuurd. Deze zal normaal gesproken binnen enkele weken zijn akkoord geven. De scheiding is dan rond en de rol van de mediator is uitgespeeld.

 

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Bij zowel de mediator als de advocaat geldt dat je de kosten mogelijk grotendeels niet zelf hoeft te betalen. Mogelijk kom je in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand.

Kruimelpad

Friday the 19th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©