Fiscale gevolgen van de verhuur van het koophuis aan je ex

Parent Category: artikelen

Als één van de ex-partners het koophuis verlaat en de ander daar (al dan niet tijdelijk) blijft wonen wordt er vaak gekozen voor verhuur aan de achterblijvende partner. Deze betaald zijn of haar ex dan een maandelijks bedrag om in de woning te mogen blijven wonen die nog op de naam van beide staat.
 

 

Echtscheidingsregeling in de eigenwoningregeling

Om er voor de zorgen dat de uit het huis vertrokken ex-partner nog kan profiteren van fiscale renteaftrek heeft de overheid een echtscheidingsregeling in de eigenwoningregeling opgenomen. Deze regelt dat de vertrokken ex-partner nog twee jaar lang de eigenwoningrente op op die woning in aftrek mag brengen (of tenminste zijn of haar aandeel daarin). Je hoeft voor de renteaftrek de betaalde hypotheekrente dus niet voor de belasting te verrekenen met de ontvangen huur.  

 

Twee jaar lang renteaftrek en onbelaste huuropbrengst

Ondanks de huur blijft er sprake van een eigen woning. De huur wordt niet gezien als een vergoeding voor de betaalde hypotheekrente maar als een vergoeding voor het gebruik van de woning. Dit houdt in dat er renteaftrek is voor de eigenaar en dat de huuropbrengst onbelast is.

Deze uitzonderlijke fiscale status geldt maximaal tot na twee jaar na de echtscheiding. Binnen die twee jaar moet er na een andere oplossing gezocht worden.

Kruimelpad

Monday the 22nd. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©