Overwaarde en onderwaarde op het huis

Parent Category: artikelen

Bij een echtscheiding moeten de bezittingen verdeeld worden. Het meest waardevolle bezit (in financiële zin) is daarbij meestal een koophuis. Het huis vertegenwoordigt al snel een waard van enige tonnen, aanmerkelijk meer dan de auto, de vrieskist, het serviesgoed en de rest van de boedel. 

Huis verkopen door een echtscheiding

Ook dit huis moet verdeeld worden. Vaak gebeurt dit door het huis te verkopen. Het huis wordt verkocht (hopelijk vrij snel en zonder al te veel op de marktwaarde in te leveren). Er komt dan een pak geld beschikbaar, maar in vrijwel alle gevallen zit er nog een hypotheek op het huis. Deze hypotheek moet met het geld worden afgelost. 

 

Overwaarde huis

In het gunstige geval is de opbrengst van het huis hoger dan de hypotheek. Er is dan sprake van overwaarde. De ex-partners mogen het bedrag verdelen. 

 

Onderwaarde huis

Minder plezierig is het als de hypotheek hoger blijkt dan het bedrag dat het verkochte huis heeft opgeleverd. Door een overhaaste verkoop (wat vaak voorkomt bij echtscheidingen) in combinatie met een slechte woningmarkt is dit geen onwaarschijnlijk scenario. Er is sprake van onderwaarde en beide ex-partners moeten een bedrag bijleggen om de complete hypotheek af te lossen. Ze schieten er beide bij in.

Hierboven zijn we uitgegaan van een huis waarvan beide partners eigenaar zijn. Dat is gebruikelijk bij een huwelijk zonder huwelijkse voorwaarden. 

 

Als één partner het huis overneemt

Een vaak voorkomende afwijkende situatie is dat één van de gescheiden ex-partners in het huis blijft wonen. Is de hypotheek ongeveer gelijk aan de waarde van het huis dan kan de achterblijvende partner deze mogelijk met gesloten beurs overnemen.

Is er een overwaarde of onderwaarde komt het er op neer dat de één de ander moet uitkopen. Een eventuele overwaarde op het huis is dan voor het in het koophuis blijvende partner minder voordelig.

 

Hier vind je alle informatie over uitkopen.

 

Tip: Meer informatie over koophuis en hypotheek vind je op de website Gratis Hypotheekhulp.

Kruimelpad

Thursday the 2nd. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©