Ex-partner uitkopen bij een koophuis

Parent Category: artikelen

Bij een echtscheiding blijft opvallend vaak één van de voormalige partners in het huis wonen. Hoewel opvallend? Het is meestal financieel gezien een zeer aantrekkelijke optie.

 

 

Blijven zitten is meestal goedkoper

De huurprijzen van vrije sectorwoningen liggen zo hoog dat het waarschijnlijk goedkoper is via een grotere hypotheek je ex uit te kopen. Ook is een andere (goedkopere) koopwoning vaak uiteindelijk helemaal niet zoveel goedkoper omdat je daar de overdrachtsbelasting en andere "kosten koper" moet betalen. 

 

Minder eenmalige kosten en meer rust

De beruchte kosten koper (overdrachtsbelasting) zijn niet van toepassing bij het overnemen van je partners deel het gezamelijke huis. Ook bespaar je je de kosten van het verhuizen, van het opknappen en (deels) van het inrichten. Daarbij heeft het voor jezelf voordelen dat je in deze hectische scheidingstijd in je eigen huis kan blijven wonen. Vooral voor inwonende kinderen, deze kunnen hu oude school en clubs blijven bezoeken en met vriendjes en vriendinnetjes blijven spelen.

Het overnemen van je huidige huis na een echtscheiding is dus een optie die je absoluut moet onderzoeken. De kosten zijn vaak lager dan je zou verwachten. 

 

De meeste huizen worden niet verkocht bij een echtscheiding

Wat cijfers van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). Ze zijn een beetje oud (2001), maar geven een idee van hoe vaak mensen na een echtscheiding in hun oude huis blijven wonen. Bij vrouwen is dat 56%, bij mannen 47%. Als je nagaat dat slechts één van de twee partners kan blijven zijn dat enorm hoge cijfers. Al moeten we er wel bij opmerken dat mogelijk een vrij grote groep alsnog het huis verlaat. 

 

Het uitkopen van een partner gaat als volgt:

 • Bepaal de te hanteren verkoopprijs
  Beide partners bepalen de waarde van hun huis die ze daarvoor willen hanteren. Ze kunnen bijvoorbeeld het gemiddelde nemen van de WOZ waarde en de de geschatte werkelijke verkoopwaarde. Voor dat laatste kun je een makelaar inschakelen, als hij een offerte wil uitbrengen voor de verkoop van je huis zal hij toch een startprijs moeten noemen (wel net doen of je serieus wilt verkopen natuurlijk). Je kunt echter ook de geschatte verkoopwaarde als uitgangspunt nemen. Het is maar waar je samen voor kiest.
 • Wil je beide het koophuis hebben. Dan kun je tegen elkaar opbieden, waardoor de gehanteerde waarde hoger komt te liggen. De vertrekkende partner krijgt zo in ieder geval meer geld mee.
 • Trek de hypotheek daarvan af
  - Als partner A het huis overneemt, zal hij partner B uit moeten kopen. De hierboven overeengekomen verkoopwaarde wordt als beginbedrag genomen. Hiervan wordt de hypotheek afgetrokken.
  - De achterblijvende partner kan de hypotheek overnemen. Maar deze heeft waarschijnlijk meer geld nodig om de ander uit te kopen. Is dit het geval dan kun je de oude hypotheek stopzetten en een nieuwe hypotheek afsluiten. Het voortijdig stopzetten van de hypotheek kan echter geld kosten. Trek deze ook van het bovenstaande bedrag af.
 • Geld terug van de hypotheekverstrekker?
  Misschien krijg je bij het stopzetten van de hypotheek ook geld terug van de geldverstrekker. Voor de afkoop van een levensverzekering bijvoorbeeld. Dit is een bate, en wordt dus bij bovenstaand saldo opgeteld.
  - Je zal bij de notaris langs moeten voor een akte van deling. De vertrekkende partner kan na het opmaken van deze akte geen aanspraak meer maken op het huis. De kosten van deze akte zou je (in overleg) kunnen delen. In dat geval kun je het bedrag van het saldo aftrekken.
 • De overwaarde delen
  Het saldo dat je nu overhebt is de overwaarde van het huis. Deel dit door twee, en je hebt het bedrag waarvoor je je partner dient uit te kopen.
 • De uitkoop financieren
  Om dit bedrag te financieren na een echtscheidingheb je waarschijnlijk een aanvullende of nieuwe hypotheek nodig.

Als er geen overwaarde is

Is er geen over nauwelijks overwaarde dan valt er ook niets of weinig uit te kopen. Als één van de ex-partners dan in het huis blijft wonen doet deze er verstandig aan de bestaande hypotheek over te nemen.

 

Zie ook: Meer informatie over het huis bij een echtscheiding

 

Tip: Meer informatie over koophuis en hypotheek vind je op de website Gratis Hypotheekhulp.

Kruimelpad

Friday the 3rd. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©