Scheiden en een koophuis

Parent Category: artikelen
Bij een echtscheiding is een koophuis vaak een factor van enorm groot belang, vooral financieel. Het eigen kapitaal zit vaak in het huis (overwaarde), en er is een grote schuld mee gemoeid (hypotheek, eventueel met onderwaarde). Een nieuw huis kopen kan voor beiden pas als het huis verkocht is. En het verkopen van een huis kan soms vele maanden duren. Als je het huis tenminste niet onder de marktwaarde wilt verkopen.

 

Ex-partner uitkopen

Wil één van de partners na de echtscheiding het oude huis blijven bewonen. Overweeg dan de ander uit te kopen. Je neemt dan de oude hypotheek over (of sluit hem over), en betaalt de ander de helft van de overwaarde. Om dit te financieren moet is meestal een grotere of extra hypotheek nodig. Toch is dit financieel vaak interessanter dan huren (= duur) of verhuizen naar een ander koophuis (bij uitkopen betaal je geen "kosten koper"). 

Vervroegd vertrek

Als er bij één van de partners een nieuwe liefde in het spel is kan deze mogelijk eerder het huis verlaten om met deze nieuwe liefde samen te gaan wonen. De ander kan dan in afwachting van de verkoop in het huis blijven wonen. Deze partner moet wel bereid zijn mee te werken aan de verkoop. 

 

Het huis verhuren aan de ex

Een van de partners kan (al dan niet tijdelijk) het huis huren van de ander. Beiden blijven voor de helft eigenaar, maar de achterblijvende partner huurt de andere helft van het huis. De huurprijs kan met de eventuele alimentatie verrekend worden. Verhuur door één van de partners gebeurt meestal alleen op tijdelijk basis, bijvoorbeeld voor de periode dat het huis te koop staat. (let op de fiscale gevolgen!)

 

Tip: Meer informatie over koophuis en hypotheek vind je op de website Gratis Hypotheekhulp.

Kruimelpad

Friday the 19th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©