Problemen van kinderen met de echtscheiding van hun ouders

Parent Category: artikelen

Niet alleen de ouders gaan door een moeilijke tijd bij echtscheiding. Dat geldt ook voor hun kinderen. De meeste jonge kinderen hebben het moeilijk met de echtscheiding van hun ouders. De ouders moeten hier alert op zijn en rekening houden met signalen. Dat is niet altijd makkelijk want zelf zitten ze op dat moment ook in een emotioneel dal. Dat heeft weer tot gevolg dat ze de problemen van hun kinderen vaak niet zien of proberen te ontkennen of te bagitaliseren. Niet zelden gebeurt dit uit schuldgevoel, omdat ze het kind zien als slachtoffer van de echtscheiding.

De onderstaande problemen komen vaak voor bij kinderen van recent gescheiden ouders: 

 

Bang dat ze de vertrekkende ouder niet meer zullen zien

Met name kinderen tussen de drie en acht jaar hebben van nature een verlatingsangst. Hun ouders zijn het fundament van hun kleine wereld. Dit fundament stort deels in op het moment dat één van de ouders (grotendeels) uit hun leven verdwijnt. Het is daarom belangrijk het contact met de ouder die weggaat zo veel mogelijk in stand te houden. Co-ouderschap is hierbij natuurlijk ideaal, maar niet altijd haalbaar. 

 

Bang dat de andere ouder ook weggaat

Vaak zijn kinderen bang dat de rest van het fundament ook instort. Dat de andere ouder ook het huis uit gaat en hen verlaat. Ook dit kan alleen worden weggenomen door duidelijk te zijn en veel uitleg te geven. 

 

Schuldgevoel

Kleine kinderen zijn nog van mening dat de hele wereld om hen draait. Dat heeft tot gevolg dat ze snel geneigd zijn te denken dat het vertrek van één van de ouders dan ook wel aan hen zal liggen. Ze denken bijvoorbeeld dat de scheiding niet zou hebben plaatsgevonden als ze wat liever waren geweest. De kinderen hebben dus duidelijke uitleg nodig over het hoe en waarom van de scheiding. En daarbij moet benadrukt worden dat het niet hun schuld is en dat pappa en mamma allebei nog net zo veel van ze houden als vroeger. Ook moet je ze duidelijk maken dat ze er niets aan kunnen veranderen, wat ze ook doen. 

 

Zorgen om de ouders

Als kinderen zien dat hun vader of moeder veel moeite heeft met de echtscheiding zullen ze geneigd zijn deze te helpen. het is daarom belangrijk dat de ouders de kinderen niet opzadelen met hun problemen. De kinderen zijn niet de geschikte persoon om je hart bij uit te storten. Ook moet je de neutraliteit van het kind accepteren, en deze niet confronteren met de boosheid en frustratie richting de andere ouder.

Kruimelpad

Friday the 3rd. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©