Meerderjarige kinderen bij een echtscheiding

Parent Category: artikelen

De rol van meerderjarige kinderen bij een echtscheiding is veel kleiner dan die van minderjarige kinderen. Toch zijn er zaken waar rekening mee moet worden gehouden. 

 

Voortgezette onderhoudsplicht

Voor kinderen van 18 tot en met 20 jaar geldt een voortgezette onderhoudsplicht. Deze onderhoudsplicht houdt in dat de beide ouders voor de kosten van studie en levensonderhoud van het kind moeten betalen. Een groot verschil met de normale kinderalimentatie is dat deze alimentatie voor meerderjarige kinderen aan het kind zelf betaald moet worden. De alimentatie-afspraken worden in dit geval dan ook tussen ouder en kind gemaakt en niet tussen beide ex-partners. 

 

Geen alimentatie meer nodig?

Als het meerderjarige kind in zijn eigen onderhoud kan voorzien kunnen ouder en kind de voortgezette onderhoudsplicht samen stopzetten. Eist het meerderjarige kind alimentatie maar wil de ouder dit niet betalen omdat deze van mening is dat het kind in zijn of haar eigen onderhoud kan voorzien, dan moet de ouder aan de rechter vragen om beëindiging van de onderhoudsplicht. Het meerderjarige kind kan bij de rechter alimentatie eisen. 

 

Voortgezette voortgezette onderhoudsplicht

Voor kinderen boven de 21 jaar kan er ook een voortgezette onderhoudsplicht gelden. Indien de ouder dit bestrijdt moet het kind aantonen dat hij deze bijdrage voor zijn levensonderhoud nodig heeft. Studerende kinderen hebben vaak recht op deze bijdrage van hun ouders.

Kruimelpad

Friday the 3rd. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©