Kinderalimentatie

Parent Category: artikelen

Als ouder moet je na een echtscheiding de kosten van verzorging en opvoeding van kinderen blijven meebetalen. Ook al gaan deze bij de ex-partner wonen.
Hoe wordt de kinderalimentatie vastgesteld?

In principe is dit een afspraak tussen beide ex-partners, die wordt vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. De ex-partners zijn vrij dit bedrag in onderling overleg te bepalen, maar de rechter kan het wijzigen als het bedrag te laag is. Als de partners het niet samen eens kunnen worden, bepaalt de rechter het bedrag van de kinderalimentatie.
(meer over de berekening van kinderalimentatie)

Er wordt bepaalt wat de verzorging van het kind kost in het welstandsniveau wat gold tijdens het huwelijk. Hier zijn tabellen voor. Het bedrag wordt verdeeld over beide ex-partners. Is het inkomen van partner A twee keer zo hoog als dat van partner B, dat is partner A verantwoordelijk voor 2/3e van het bepaalde bedrag. Als het kind bij partner B gaat wonen betaalt partner A 2/3e van het bepaalde bedrag aan partner B. 

 

Hoe lang moet de kinderalimentatie betaald worden?

Minimaal tot het kind achttien jaar is. Als het kind dan niet zelf in zijn onderhoud kan voorzien (meestal) geldt er tot en met het twintigste jaar een voortgezette onderhoudsplicht. 

 

Geldt het bepaalde alimentatiebedrag al die tijd?

Hoeft niet. Als de omstandigheden van de ex-partners sterk veranderen, bijvoorbeeld door ontslag of juist door een veel beter betaalde baan, kan de kinderalimentatie aangepast worden aan de nieuwe inkomensverhoudingen.

 

Zie ook: Wat als de alimentatie niet betaald wordt?

Kruimelpad

Friday the 19th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©