Voorrang bij het toegewezen krijgen van een huurwoning

Parent Category: artikelen

 

Snel een andere woonruimte

Als je door een scheiding op straat komt te staan zal je met grote spoed op zoek moeten naar nieuwe woonruimte. Normaal gesproken heb je hierbij twee opties:

  • Kopen: Je koopt een huis dat leeg staat of op zeer korte termijn beschikbaar komt. Voor kopen is wel veel kapitaal nodig. Vooral bij een starter (een voormalig huurder) kan dit een probleem zijn.
  • Huren: Je huurt een huis dat beschikbaar is. Huurwoningen met een huur tot € 615 per maand zijn sociale huurwoningen. Deze worden toegewezen door de gemeente en hiervoor gelden wachtlijsten van enkele jaren. Dit is dus geen optie als je na een scheiding met spoed woonruimte zoekt. Je zal boven de de circa 650 euro per maand moeten huren (meer informatie).

 

Voorrang bij een huurhuis

Hier kan dus sprake zijn van een probleem. Want wat als je geen geld hebt om te kopen, en het maandelijks betalen van die 650 euro huur ook geen haalbare kaart is? Dan dien je de gemeente te vragen om voorrang bij het toegewezen krijgen van een goedkope sociale huurwoning.

De regels, en hoe streng men is bij het toekennen van voorrang verschilt per gemeente. Raadplegen van de gemeentelijke website is dus aan te raden. of bel even met de afdeling Huisvesting van de gemeente. We kunnen wel wat maatstaven geven die bij veel gemeenten van invloed zijn:

  • Er moet sprake zijn van duidelijk uitzonderlijke gevallen. Anders zou iedereen de wachtlijsten kunnen omzeilen.
  • Indien de woningzoekende de kinderen toegewezen heeft gekregen, verhoogt dit de kans op prioriteit.
  • Indien het vorige huis een huurhuis was (die uiteindelijk aan de ex-partner is toegewezen), moet er een aantoonbare claim zijn gedaan op het huren van dat huurhuis. Indien er sprake was van geweld in het huwelijk (als slachtoffer) kan deze voorwaarde vervallen.
  • Sommige gemeenten (bijvoorbeeld Amsterdam) geven prioriteit aan woningzoekenden boven de 45 jaar die al heel lang in de gemeente wonen.
  • In principe geeft de gemeente alleen voorrang aan de inwoners van de eigen gemeente. Op probleemgevallen van andere dorpen en steden zitten ze niet te wachten.

Zonder prioriteit zal de woningzoekenden toch duur moeten huren (de vrije sector), moeten kopen of bij iemand moeten intrekken.

Maak van je computer een mediacenter - Sneller downloaden - Een eigen webwinkel beginnen - Voordelig een fiets kopen via internet

Kruimelpad

Monday the 22nd. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©