echtscheiding

Op zoek naar informatie over scheiden en de gevolgen van een echtscheiding? Dan ben je hier op het juiste adres. Gratis Echtscheidingshulp geeft je alle informatie over echtscheiding. We geven informatie en tips op een duidelijke manier, en doen dat geheel onafhankelijk!

Deze informatie over echtscheiding wordt continue aangevuld met nieuwe info, dus blijf Gratis Echtscheidingshulp in de gaten houden.

 

Alles over echtscheiding

Maak een keuze uit de menu aan de linkerkant van het scherm, of gebruik de zoekmachine. Hieronder vind je de laatst toegevoegde artikelen over echtscheiding.

Kosten van een notaris bij echtscheiding

Notarissen verschillen sterk in prijs. Gelukkig zijn er diverse websites waar je in één keer de notaristarieven van een groot aantal notarissen kunt opvragen. Deze websites staan elders op deze pagina vermeld.

 

Vele honderden euro's voor iedere akte

Een notaris is duur. Het uurtarief van een notaris bedraagt vele honderden euro's. Gelukkig hanteren bijna alle notarissen vaste tarieven voor activiteiten als het opstellen van een testament, het opmaken van een akte van verdeling of van een hypotheekakte. Dit maakt de kosten van de notaris in ieder geval duidelijk zodat je niet voor verassingen komt te staan. Maar vaste prijs of niet, de notaris tarieven blijven hoog. Tegen de 1000 euro voor een akte is geen uitzondering. Bij de eerdergenoemde vergelijkingssites kun je de tarieven per notaris per akte opvragen.

Bij een echtscheiding is een akte van verdeling nodig, maar vaak komen daar ook nog andere aktes bij zoals hypotheekakte (voor degene die het huis overneemt), een testament (om financiële zaken na overlijden te regelen) en bijvoorbeeld het regelen van de voogdij via de notaris.

 

In tegenstelling tot voor de kosten van een advocaat en mediator kun je voor de kosten van een notaris geen subsidie krijgen als je een laag inkomen hebt.

 

Notaristarieven vergelijken

Het gaat allemaal om hoge bedragen. Gelukkig zijn de notaristarieven allemaal openbaar en via de genoemde vergelijkingssites makkelijk te vergelijken. Het is dan een kwestie van de goedkoopste notaris kiezen, want voor het alleen maar passeren van een akte maakt het weinig uit welke notaris je kiest. Wil je ook advies van je notaris (bijvoorbeeld over een testament dat moet voorkomen dat je geld na je overlijden via e kinderen bij je ex terecht komt), dan is het natuurlijk een ander verhaal. Dan kies je je notaris op meer punten dan zijn tarieven alleen.

Notaris bij echtscheiding

De lange procedure van de echtscheiding eindigt meestal bij de notaris. Deze handelt de verdeling van alle eigendommen af. Is er een eigen huis en een hypotheek in het spel dan is de notaris altijd nodig aan het eind van de echtscheidingsprocedure. Hij kent dan bijvoorbeeld de ene partner het huis toe, en stelt de andere vrij van de hypotheek.

 

De notaris handelt pas na de rechtbank

Dit alles kan de notaris pas doen als de rechtbank de echtscheiding goedgekeurd heeft. De notaris zit dus helemaal aan het eind van het traject van de echtscheiding. Hij kan alleen de onroerende goederen verdelen op basis van het door de rechtbank goedgekeurde convenant. Aan de hand van dit convenant stelt de notaris de akte van verdeling op.

Advies van de notaris

De notaris wordt soms wel in een eerder stadium bij de echtscheiding ingeschakeld als het gaat om het uitzoeken van vermogensposities, waarden van bezittingen en het opsplitsen van een bedrijf. De notaris is voor deze werkzaamheden echter een dure optie. Een financieel adviseur,  een mediator en in mindere mate een advocaat zijn goedkopere lieden die dit voor je kunnen regelen.

 

Bovendien kan de notaris wel een verdeling opstellen maar hij kan niet naar de rechtbank om dit juridisch te laten bekrachtigen, dit kan alleen een advocaat doen (of een mediator die ook advocaat is). De notaris gaat door een wetswijziging waarschijnlijk binnenkort wel het recht krijgen om namens beide partijen de echtscheiding aan te vragen.

Schulden en echtscheiding

Als je gaat scheiden moeten de bezittingen verdeeld worden, maar dat geld net zo goed voor de schulden. Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent maakt het daarbij niet uit wie de schulden gemaakt heeft. Had je een spilzieke echtgenoot (m/v) die niet met geld om kon gaan, en heeft deze hoge schulden gemaakt. Dan krijg je de helft van de schulden mee als je uit elkaar gaat.

 

Schulden gemaakt voor het huwelijk

Let op! Dit geldt ook voor schulden die al ooit voor het huwelijk aanwezig waren. Doordat jullie ooit in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, zijn alle bezittingen en schulden op één hoop gegooid, en deze hoop wordt nu in twee gedeeld.

Schulden bij huwelijkse voorwaarden

Bij huwelijkse voorwaarden hangt dit helemaal af van de afspraken die bij het huwelijk offieel zijn vastgelegd. Vaak worden schulden die gemaakt zijn tijdens het huwelijk dan ook verdeeld, of hier moeten duidelijke afspraken over zijn gemaakt die door een notaris zijn vastgelegd.

 

Toekomstige schulden

Als de partners uit elkaar gaan duurt het vaak nog even voordat de scheiding officieel wordt uitgesproken. Wettelijk gezien blijf je tot die tijd nog steeds voor de helft aansprakelijk voor de schulden die je toekomstige ex-partner in die periode aangaat. Wees hier erg alert op!

 

Schulden verdelen via het convenant

Het kan zij dat één van de ex-partners meer dan de helft van de schulden op zich wil nemen. Dit moet dan worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Maar pas op, het convenant is een afspraak tussen jullie beiden maar een schuldeiser hoeft helemaal niet akkoord te gaan met met deze verdeling. Als een schuldeiser het geld (van een schuld gemaakt tijdens het huwelijk) niet bij de ene ex-partner kan halen zal hij het in veel gevallen bij de andere proberen. Deze zal dan het geld zelf weer bij zijn of haar ex moeten verhalen.

Dating na echtscheiding

Na de moeilijke liefdeloze periode van de echtscheiding (en vaak de lange periode daarvoor) wil je niets liever dan weer met een schone start beginnen. Het is daarom niet verwonderlijk dat datingsites worden overspoeld met zojuist gescheiden mannen en vrouwen. Op zoek naar een nieuwe vaste relatie, naar liefde,  naar vriendschappen of gewoon naar een date om stoom af te blazen. Niet zelden begint het met het eerste, en eindigt het met het laatste.

 

Weet wat je date

Hoe dan ook, wie zich naar zijn echtscheiding op de datingmarkt wil begeven kan op de weblog Weet wat je date een groot aantal geschikte datingsites vinden.

Kruimelpad

Tuesday the 22nd. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©