Schulden en echtscheiding

Parent Category: artikelen

Als je gaat scheiden moeten de bezittingen verdeeld worden, maar dat geld net zo goed voor de schulden. Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent maakt het daarbij niet uit wie de schulden gemaakt heeft. Had je een spilzieke echtgenoot (m/v) die niet met geld om kon gaan, en heeft deze hoge schulden gemaakt. Dan krijg je de helft van de schulden mee als je uit elkaar gaat.

 

Schulden gemaakt voor het huwelijk

Let op! Dit geldt ook voor schulden die al ooit voor het huwelijk aanwezig waren. Doordat jullie ooit in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, zijn alle bezittingen en schulden op één hoop gegooid, en deze hoop wordt nu in twee gedeeld.

Schulden bij huwelijkse voorwaarden

Bij huwelijkse voorwaarden hangt dit helemaal af van de afspraken die bij het huwelijk offieel zijn vastgelegd. Vaak worden schulden die gemaakt zijn tijdens het huwelijk dan ook verdeeld, of hier moeten duidelijke afspraken over zijn gemaakt die door een notaris zijn vastgelegd.

 

Toekomstige schulden

Als de partners uit elkaar gaan duurt het vaak nog even voordat de scheiding officieel wordt uitgesproken. Wettelijk gezien blijf je tot die tijd nog steeds voor de helft aansprakelijk voor de schulden die je toekomstige ex-partner in die periode aangaat. Wees hier erg alert op!

 

Schulden verdelen via het convenant

Het kan zij dat één van de ex-partners meer dan de helft van de schulden op zich wil nemen. Dit moet dan worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Maar pas op, het convenant is een afspraak tussen jullie beiden maar een schuldeiser hoeft helemaal niet akkoord te gaan met met deze verdeling. Als een schuldeiser het geld (van een schuld gemaakt tijdens het huwelijk) niet bij de ene ex-partner kan halen zal hij het in veel gevallen bij de andere proberen. Deze zal dan het geld zelf weer bij zijn of haar ex moeten verhalen.

Kruimelpad

Friday the 19th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©