Huwelijkse voorwaarden en echtscheiden

Parent Category: artikelen

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd en gaat scheiden moeten alle bezittingen eerlijk gedeeld worden. Dit geldt ook voor de eigen spaarrekeningen en voor alle spullen die al voor het huwelijk waren gekocht. Zo moet een huizenbezitter die gaat trouwen en vervolgens scheiden in principe de helft van zijn huis afstaan aan zijn ex-partner. 

 

Huwelijkse voorwaarden.... ander verhaal

Zijn er bij het huwelijk huwelijkse voorwaarden afgesproken, dan is het bij een echtscheiding een heel ander verhaal. Het hangt dan van de gemaakte afspraken af wat er wel en niet verdeeld moet worden. Hieronder staan wat belangrijke regelingen die vaak van toepassing zijn bij huwelijkse voorwaarden. 

 

Het eigen huis

Indien iemand die in het bezit is van een eigen huis een relatie krijgt en trouwt worden er vaak huwelijkse voorwaarden afgesproken om het huis bij een eventuele echtscheiding niet kwijt te raken. Indien een koophuis op naam van beiden is geregistreerd moet het wel verdeeld worden. Het is dan immers een gemeenschappelijk bezit. 

 

Inboedel

Bij huwelijkse voorwaarden wordt er vaak een lijst opgesteld welke goederen wie toebehoren. Gedurende het huwelijk worden er veel zaken echter nieuw gekocht en dat wordt meestal niet officieel vastgelegd. Het gevolg is dat er dan boedelscheiding toch nog veel verdeeld moet worden. Elk van de (ex-)partners heeft immers recht op de helft van de samen gekochte spullen. 

 

Schulden

Normaal gesproken is men bij huwelijkse voorwaarden alleen voor de schulden die men zelf heeft gemaakt (in tegenstelling tot bij gemeenschap van goederen waarbij men ook voor de schulden van de partner opdraait). Schulden die samen gemaakt zijn (bijvoorbeeld een hypotheek of een lening die men samen aangaat) moeten wel door beide gedeeld worden. 

 

Eigen bedrijf

Is er een eigen bedrijf dan moet ook deze onder beide partners verdeeld worden. Dit is het geval als er in gemeenschap van goederen is getrouwd of als beide partners samen de zaak hebben opgezet. Een verstandige ondernemer die al een zaak heeft als hij gaat trouwen zal dit onder huwelijkse voorwaarden doen en de zorgen dat de zaak aan hem blijft toebehoren. Zo niet, dan kan het het einde van zijn bedrijf betekenen omdat delen meestal inhoud dat het bedrijf verkocht moet worden. 

 

Verzekeringen en pensioenen

Meestal wordt dit wel in de huwelijkse voorwaarden vastgelegd, maar ga je toch samen een levensverzekering, lijfrentepolis of andere verzekering aan die een waarde vertegenwoordigd, dan zal je ook deze waarde moeten delen. 

 

Verrekenbeding

In veel huwelijkse voorwaarden is een verrekenbeding opgenomen. De verdiensten worden dan aan het eind van ieder jaar door de partners verrekend zodat ze ieder een gelijk deel krijgen. Vaak versloft dit in de praktijk. Bij een echtscheiding kan de partner die meent te kort te komen alsnog een verdeling eisen. Dit is meestal werk voor advocaten. 

 

Belasting

Ook bij een scheiding na huwelijkse voorwaarden kan de fiscus belasting heffen indien de ene partner veel meer krijgt dan de ander. Evenals bij een scheve verdeling na een huwelijk in gemeenschap van goederen kan de belastingdienst het meer gekregen bedrag/boedel zien als een schenking van de andere ex-partner. Er moet dan schenkingsrecht betaald worden.

 

Zie ook: Formulier om huwelijkse voorwaarden aan te passen, te maken of op te heffen

Kruimelpad

Thursday the 2nd. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©