Huisdieren bij echtscheiding

Parent Category: artikelen

Over scheiden en kinderen worden boeken volgeschreven, en terecht! Maar over huisdieren hoor je veel minder. Toch kunnen de emoties ook hoog oplopen bij scheidende stellen die huisdieren bezitten. Sommige kinderloze stellen zien de dieren als hun kind en als een volwaardig gezinslid. In bijna 40 procent van de Nederlandse huishoudens in Nederland is een kat of hond aanwezig. Hoe zijn de rechten en plichten bij een echtscheiding ten opzichte van huisdieren?

 

Een huisdier is juridisch gezien een object

Huisdieren hebben heel andere rechten dan kinderen. De liefhebbende baasjes en bazinnen zullen het een raar idee vinden maar wettelijk gezien is een huisdier een zaak, oftewel een object. Er wordt juridisch met dieren net zo omgegaan als de meubels, de auto en het huis. De huisdieren vallen dus gewoon onder de boedelscheiding. Ze vertegenwoordigen een bepaalde waarde, en worden op die manier in de verdeling van de bezittingen meegenomen.

Een omgangsregeling voor het huisdier

Wel kun je in tegenstelling tot bij een televisie of bij een bankstel bij een huisdier een omgangsregeling (bezoekregeling) overeenkomen. Deze regeling moet in het convenant worden opgenomen. Hierin kun je ook andere afspraken rond het huisdier opnemen.

Kruimelpad

Monday the 22nd. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©