Boedelscheiding bij echtscheiding

Parent Category: artikelen

Geen van beide partijen heeft er baat bij dat een scheiding maanden langer duurt dan nodig is. Soepel de zaak afhandelen is dan ook in het voordeel van beiden. 

 

Alles eerlijk delen

Zoals alle bezittingen en schulden zijn (bij een huwelijk in gemeenschap van goederen) ook alle spullen van beiden. Daarbij maakt het wettelijk gezien niet uit wie ze heeft gekocht, wie ze heeft gehad of wie ze gebruikt. De motorfiets van de één is ook voor de helft van de ander al heeft hij of zij geen motorrijbewijs en misschien wel een reuze hekel aan het ding. En zo geldt het voor alle spullen. Ook huisdieren en een eigen bedrijf vallen onder de boedel die bij een echtscheiding verdeeld moet worden. 

 

Waarde bepalen

Wettelijk gezien zou je van alle spullen de waarde moeten bepalen, en mag ieder van de helft van de totale waarde aan spullen meenemen. Onderling moet je dan nog uitvechten wie welk voorwerp meeneemt bij een echtscheiding.

 

In overleg

Het is aan de (ex)partners om te bepalen hoe ze aan dit recht vasthouden. Leven beide op voet van oorlog, dan wordt er mogelijk om ieder theelepeltje gevochten en wordt er bij de waardebepaling om iedere euro gestreden. Je mag samen echter ook op een veel soepelere manier met de boedelscheiding omgaan. Voor de wet heeft ieder bij een echtscheiding recht op de helft, maar als jullie het maar samen eens zijn is iedere andere verdeling ook goed. Maar pas wel op, de fiscus ziet ongelijk verdeelde boedel als een schenking.

Enkele manieren waarop je de boedelscheiding kan aanpakken:

  • De officiële manier:
    Je maakt samen een lijst van alle bezittingen. En kent daar een waarde aan toe. Vervolgens kijk je wie wat mag hebben. En aan het eind moeten de waardes van wat beide partijen krijgen ongeveer overeenkomen.
  • De soepele manier:
    Je geeft beide aan wat je hebben wilt. De spullen die één van de twee wil hebben komen toe aan die persoon. De spullen die jullie beide graag willen worden in onderling overleg verdeeld. Je kunt bij dat laatste naar de waarde kijken, maar het ook gevoelsmatig regelen (jij dan bank, dan ik de kast).
  • De alles op een hoop manier:
    Een goede manier als je er op een andere manier niet uitkomt. Je gooit alle spullen op een hoop (figuurlijk gesproken, een lijst maken is praktischer), en kiest omstebeurt een voorwerp. Doordat ieder kiest wat hij echt wil hebben is waardebepaling vooraf niet nodig.

Belasting?

Als de ene partner bij een echtscheiding financieel heel veel meer krijgt dan de andere, en dit om hoge bedragen gaat, kan de belastingdienst dit als schenking opvatten en er belasting over heffen. Dit wordt echter alleen in extreme gevallen toegepast. 

 

Oneerlijke verdeling

De rechter zal zelden de afgesproken boedelscheiding bij gemeenschap van goederen afkeuren. Dit kan wel gebeuren als (bijna) alle bezittingen bij één partij terecht komen en de schulden bij de ander. Dit is vooral om de schuldeisers te beschermen. Als de partner die de spullen krijgt zich via de zogenaamde Dozy-clausule bereid verklaart eventuele schuldeisers te betalen is dit probleem uit de wereld.

 

Zie ook: Standaard formulier om boedelverdeling bij de rechtbank aan te vragen

Kruimelpad

Friday the 19th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©