Wat kost een advocaat

Parent Category: artikelen

Heb je een niet al te hoog inkomen, dan is er een goede kans dat de advocaat je alleen een kleine eigen bijdrage kost. Als je inkomen en vermogen laag genoeg zijn kom je namelijk in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand, je krijgt dan een toegevoegd advocaat, en bent (afhankelijk van je inkomen en vermogen) slechts een paar honderd euro kwijt voor de gehele procedure.

Moet je zelf je advocaat betalen dan is het een heel ander verhaal. Dan ben je zo'n bedrag soms al aan één bezoek kwijt. Wat kost een advocaat? 

 

Het eerste gesprek met de advocaat

Het eerste gesprek bij een advocaat is meestal gratis. Inhoudelijk stelt zo'n gesprek echter meestal niet veel voor. Er wordt vooral gekeken of er een aanvraag voor gesubsidieerde rechtsbijstand gedaan kan worden en je kunt de advocaat het probleem voorleggen. Als de advocaat echt aan het werk gaat worden er uren gerekend. 

 

Wat berekent de advocaat?

Deze uren worden geschreven voor de aanwezigheid bij de rechtbank, maar ook voor de voorbereiding, brieven die de advocaat voor je schrijft en beantwoord, de telefoongesprekken die je met je advocaat voert, het beantwoorden van e-mail, kortom voor alle werkzaamheden die de advocaat voor jou verricht.

De kosten die de advocaat aan jou berekend (de declaratie) bestaat voornamelijk uit zijn honorarium. Verder is er de BTW en zijn er de extra kosten voor werkzaamheden als faxen, telefoneren, secretariaat e.d. Deze worden vaak als een vast percentage (bijv. 6%) als kantoorkosten over het honorarium berekend.

Daarbovenop kunnen eventueel nog kosten als deurwaarderskosten, griffierechten en andere onkosten in rekening gebracht worden. 

Scheiden voor een vast bedrag

Er zijn advocaten die een echtscheiding tegen een vast bedrag regelen in plaats van tegen een uurtarief. Dit kan heel aantrekkelijk zijn, maar de advocaat gaat er dan wel van uit dat de scheiding snel en in harmonie geregeld kan worden. Voor een "vechtscheiding" is deze constructie niet bedoeld. 

 

Het uurtarief van een advocaat

Het uurtarief verschilt sterk per advocaat. Bij echtscheidingsadvocaten loopt dat ongeveer uiteen van 100 tot 200 euro per uur (kaal tarief, dus zonder kantoorkosten en BTW). Hieronder en hiernaast vind je een aantal voordelige advocaten. Kijk op hun website voor de tarieven.

Kruimelpad

Friday the 3rd. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©