Alle informatie over echtscheiding op één website

Overwaarde van het huis (uitleg)

Parent Category: artikelen

Overwaarde is het verschil tussen de mogelijke verkoopwaarde van het koophuis en het bedrag van de hypotheek die daar op rust. De hoogte van de overwaarde wordt bepaald via een taxatie of door de WOZ-waarde die de gemeente heeft bepaald.

 

 

Bij een hypotheek is het huis het onderpand voor de lening. Feitelijk kun je dus voor de totale waarde een lening afsluiten. Stijgt de waarde van het huis, dan zou je meer kunnen lenen. Er is dan sprake van overwaarde.

Maar kijk uit! De huizenprijs kan ook dalen. Dan onderstaat er onderwaarde. Het huis is minder waard dan de lening. 

 

Aftrekken van hypotheekrente over een nieuwe lening

Als het huis meer waard wordt kun je een extra hypotheek afsluiten. Maar let op, de hypotheekrente over deze extra lening is in Nederland alleen aftrekbaar, als het verkregen bedrag wordt gebruikt voor renovatie, het verbeteren of het vergroten van de eigen woning.

Bij oversluiting wordt een nieuwe hypotheek afgesloten waarmee de bestaande lening wordt betaald. Op deze manier komen zowel reeds betaalde termijnen, als de overwaarde vrij. Ook hier geldt dat de aard van de besteding van het vrijgekomen bedrag, bepalend is voor de fiscale aftrekbaarheid.

 

Tip: Meer informatie over koophuis en hypotheek vind je op de website Gratis Hypotheekhulp.

Kruimelpad

Friday the 19th. Joomla Templates Free. (c) Content=King 2013
Copyright 2012

©